REKLAMA

Pyszny biszkopt z galaretką

Bardzo prosty w przygotowaniu deser, który zrobi wrażenie na każdym gościu. Klasyczny biszkopt połączony z kolorową galaretką - idealne połączenie smakowe i wizualne.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 4 jajka Dodano do
  • 120 g cukru Dodano do
  • 120 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym Dodano do
  • 500 ml wrzącej wody Dodano do
  • owoce do dekoracji (np. truskawki) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozdzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę.

2. Krok

Do miski z żółtkami dodajemy cukier i miksujemy na puch.

3. Krok

Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy na gładką masę.

4. Krok

Do masy dodajemy delikatnie ubitą pianę inie łyżką.

5. Krok

Przekładamy masę do tortownicy o śnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Krok

Pieczemy biszkopt w temp. 180°C przez około 25-30 minut, a będzie rumiany i suchy w środku.

7. Krok

Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z formy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

8. Krok

Następnie przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Zamiast zimnej wody, dodajemy do galaretki 500 wody i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.

9. Krok

Galaretkę zostawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie delikatnie polewamy nią biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aż galaretka całkowicie zastygnie.

10. Krok

Po schłodzeniu dekorujemy owocami i podajemy.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy