REKLAMA

Rogaliki drożdżowe

Prosty przepis na puszyste rogaliki. Pyszna propozycja na śniadanie lub jako deser.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 łyżki cukier kryształ Dodano do
  • 2 łyżeczki suchych drożdży Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 1 jajko do posmarowania rogalików Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W małej misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier i suchy drożdże. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pienić się.

2. Krok

W dużej misce wymieszaj jajko, mleko, olej, sól i drożdże z ciepłą wodą.

3. Krok

Dodaj powoli mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki.

4. Krok

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. Krok

Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż ciasto na lekko oprószony mąką stół i podziel na 12 części.

6. Krok

Z każdej części formuj rogaliki o długości około 15 cm.

7. Krok

Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem.

8. Krok

Odstaw rogaliki na 20 minut do wyrośnięcia.

9. Krok

W międzyczasie nagrzej piekarnik do 190°C.

10. Krok

Wstaw rogaliki do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż będą złote i chrupiące.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy