REKLAMA

Źródło: Pexels

Sernik na zimno

Sernik na zimno to popularny polski deser z serka i galaretki. Najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki (na kruchy spód)

  • 12 kostki masło Dodano do
  • 1 jajko Dodano do

Składniki (na masę serową)

  • 1 kg twarogu Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 1 galaretka owocowa Dodano do
  • świeże owoce Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Aby przygotować kruchy spód, w misce wymieszaj mąkę, masło, cukier puder i jajko, aż powstanie kruche ciasto.

2. Krok

Wylep ciastem spód formy do sernika (24 cm) i piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

3. Krok

Aby przygotować masę serową, w misce utrzyj twaróg z cukrem, dodać śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wody i dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając.

5. Krok

Wylej masę serową na kruchy spód i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj schłodzony i udekorowany ulubionymi owocami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy