REKLAMA

Sernik wiśniowy

Słynne ciasto

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto

  • 300 g Lekkie herbatniki Dodano do
  • 140 g roztopione masło Dodano do

Krem

  • 700 g świeży ser do smarowania Dodano do
  • 200 g cukier kryształ Dodano do
  • 25 g Mąka Dodano do
  • 175 g kwaśna śmietana Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
  • 2 żółtko Dodano do
  • 90 ml sok z cytryny Dodano do
  • 1 starta skórka z cytryny Dodano do

Warstwa wiśni

  • 300 g Mrożone wiśnie Dodano do
  • 50 g cukier kryształ Dodano do
  • 8 g Skrobia Dodano do
  • 2 łyżki woda Dodano do
  • 1 Łyżka Mielony cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

110 min.
1. Krok

Pokruszyć herbatniki, wymieszać z roztopionym masłem.

2. Krok

Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia. Wciśnij mieszankę herbatników na dno formy i piecz w temperaturze 165 stopni przez 10 minut.

3. Krok

Wymieszać świeży ser z cukrem i mąką. Dodać śmietanę, sok z cytryny, skórkę. Dodawać jajka po jednym na raz.

4. Krok

Formę z ciastem przykryć folią i umieścić w głębszej blaszce. Wlej gorącą wodę na blachę do pieczenia.

5. Krok

Wylej masę serową na ciasto. Piec przez 75 minut w temperaturze 150 stopni. Po 75 minutach pozostaw sernik w piekarniku na kolejne 30 minut. Po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki.

6. Krok

Podgrzać wodę, cukier, skrobię i cynamon. Dodać wiśnie i gotować do zgęstnienia, około 10 minut. Wylać masę wiśniową na sernik (ostrożnie, nie gorącą) i ponownie ostudzić.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy