:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1cOLa7wZadIdOWhTs4VE/fb51491edc39b77e31cef4b387b21b.jpeg)
Źródło: Canva
Słodki chleb z wielkanocnym króliczkiem
Przygotuj nieszablonowy wielkanocny słodki biszkopt, który zachwyci swoim przeuroczym wyglądem, a przede wszystkim nieodpartym smakiem.
Składniki
Ciemne ciasto dla króliczków
- 100 g zmiękczone masło
- 4 łyżki cukier puder
- 1 łyżeczka pasta waniliowa
- 2 jajko
- 40 ml mleko pełne
- 120 g mąka samozbrylająca
- 6 g proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao holenderskie
Ciasto jasne
- 200 g zmiękczone masło
- 120 g cukier puder
- 1 łyżeczka pasta waniliowa
- 3 jajko
- 200 g mąka samozbrylająca
- 1 proszek do pieczenia
- 3 łyżki Mieszanka mielonych migdałów
- 150 ml mleko
Dodatkowo
- Masło do posmarowania blachy i formy
- Gładka mąka do wyłożenia blachy i formy
Najnowsze ulotki
Procedura
Ciemne ciasto dla króliczków: Rozgrzej piekarnik do 180°C góra/dół. Zmiękczone masło umieścić w misce i wymieszać z cukrem pudrem i łyżeczką pasty waniliowej. (Możesz też użyć paczki cukru waniliowego lub kilku kropel esencji waniliowej). Osobno ubić jajka i mleko razem i dodać do masy. Na końcu dodać do miski suche składniki i wymieszać razem.
Małą blachę (35cmx24cm) wysmarować masłem, oprószyć mąką i wylać ciemne ciasto, wygładzając je szpatułką. Piec przez 15 minut i ze schłodzonej blachy wycinać króliczki.
Ciasto jasne: W misce wymieszać masło z cukrem i łyżeczką pasty waniliowej. Dodajemy jajka i ubijamy do uzyskania gładkiej i puszystej masy. W innej misce wymieszaj ze sobą suche składniki takie jak mąka, proszek do pieczenia i migdały. Wymieszać z mieszanką mąki, a na koniec dodać mleko. Wymieszać za pomocą szpatułki.
Przygotować formę do chleba biskupiego, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Na spód wylać jedną trzecią jasnego ciasta i ułożyć w rzędzie zajączki z ciemnego ciasta. Pozostałe ciasto wlać do formy i piec w tej samej temperaturze przez pół godziny. Polecam sprawdzić drewnianym szpikulcem i w razie potrzeby zostawić do pieczenia jeszcze 5-10 minut.
Wystudzony chlebek wielkanocny można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladowym ganache. Smaczny wielkanocny zajączek zaskakuje na przekroju.















































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/95HJ5KTdKdntv72oCWtN/4c36643a0f2e0d707634ece06ae669.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/83YaeqrXf1_24Tp24Vkk/b33de9d3fd0376c740296ee3b35ccd.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/VdAMAg8VOkuvccMglqwx/90042a824d9dac6428381a485680a7.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/A00TeQytosxTkJhXVTZ0/e299df89804f6298cf759b7965a0c0.jpg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_w5eZIqL-AqywUt7f_Fv/d6e12fdda6d51329d4283faa7aa2d2.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/enwKTCVGZlLEYXUvIWQB/f30a428147c9e59f3a5cf14b321af8.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PrVrT-Wgo1LQec-w6nBI/3d1234d05cfda357922912c1650e03.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/QbUD2GKbMT9g782Bwwo-/0b4c6021a8b7e3043caafaa9f8dd33.jpeg)












