REKLAMA

Źródło: Canva

Słodki chleb z wielkanocnym króliczkiem

Przygotuj nieszablonowy wielkanocny słodki biszkopt, który zachwyci swoim przeuroczym wyglądem, a przede wszystkim nieodpartym smakiem.

REKLAMA
Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Składniki

porcje
10

Ciemne ciasto dla króliczków

  • 100 g zmiękczone masło Dodano do
  • 4 łyżki cukier puder Dodano do
  • 1 łyżeczka pasta waniliowa Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • 40 ml mleko pełne Dodano do
  • 120 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 6 g proszek do pieczenia Dodano do
  • 2 łyżki kakao holenderskie Dodano do

Ciasto jasne

  • 200 g zmiękczone masło Dodano do
  • 120 g cukier puder Dodano do
  • 1 łyżeczka pasta waniliowa Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
  • 200 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • 3 łyżki Mieszanka mielonych migdałów Dodano do
  • 150 ml mleko Dodano do

Dodatkowo

  • Masło do posmarowania blachy i formy Dodano do
  • Gładka mąka do wyłożenia blachy i formy Dodano do
REKLAMA

Procedura

85 min.
1. Krok

Ciemne ciasto dla króliczków: Rozgrzej piekarnik do 180°C góra/dół. Zmiękczone masło umieścić w misce i wymieszać z cukrem pudrem i łyżeczką pasty waniliowej. (Możesz też użyć paczki cukru waniliowego lub kilku kropel esencji waniliowej). Osobno ubić jajka i mleko razem i dodać do masy. Na końcu dodać do miski suche składniki i wymieszać razem.

2. Krok

Małą blachę (35cmx24cm) wysmarować masłem, oprószyć mąką i wylać ciemne ciasto, wygładzając je szpatułką. Piec przez 15 minut i ze schłodzonej blachy wycinać króliczki.

3. Krok

Ciasto jasne: W misce wymieszać masło z cukrem i łyżeczką pasty waniliowej. Dodajemy jajka i ubijamy do uzyskania gładkiej i puszystej masy. W innej misce wymieszaj ze sobą suche składniki takie jak mąka, proszek do pieczenia i migdały. Wymieszać z mieszanką mąki, a na koniec dodać mleko. Wymieszać za pomocą szpatułki.

4. Krok

Przygotować formę do chleba biskupiego, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Na spód wylać jedną trzecią jasnego ciasta i ułożyć w rzędzie zajączki z ciemnego ciasta. Pozostałe ciasto wlać do formy i piec w tej samej temperaturze przez pół godziny. Polecam sprawdzić drewnianym szpikulcem i w razie potrzeby zostawić do pieczenia jeszcze 5-10 minut.

5. Krok

Wystudzony chlebek wielkanocny można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladowym ganache. Smaczny wielkanocny zajączek zaskakuje na przekroju.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy