REKLAMA

Źródło: peredniankina from Getty Images

Strudel jabłkowy z kwaśnego ciasta

Klasyczny strudel jabłkowy z ciasta drożdżowego, który wszyscy uwielbiamy.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 1 opakowanie Suszone drożdże Dodano do
  • 250 ml Mleko Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 kg jabłka Dodano do
  • 100 g Mielone orzechy włoskie Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • 1 łyżka Cynamon Dodano do
  • Masło do rozcierania Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę, drożdże, mleko, masło, jajko i sól na gładkie ciasto drożdżowe.

2. Krok

Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie. Pokrój jabłka na małe kawałki, dodaj cukier, cynamon i orzechy włoskie. Wszystko dobrze wymieszać.

3. Krok

Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na prostokąt. Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście.

4. Krok

Następnie zwinąć w rulon i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj strudel roztopionym masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.

5. Krok

Upieczony strudel posypać cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2169 przepisy

Zupy i buliony

348 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1126 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2033 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

241 przepisy