REKLAMA

Źródło: Freepik

Szybki i łatwy zielony chutney z mango

Chutney z zielonego mango jest szybki, łatwy i ma kilkutygodniowy okres przydatności do spożycia.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 3 Zielone niedojrzałe mango Dodano do
  • 1 filiżanka cukru Dodano do
  • 14 filiżanka Biały ocet Dodano do
  • 1 Czerwone chili, drobno posiekane Dodano do
  • 1 łyżka stołowa starty imbir Dodano do
  • 12 łyżeczka Kurkuma Dodano do
  • Szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zacznij od umycia owoców mango. Nie spiesz się z tym krokiem. Staranne płukanie usunie wszelkie naturalne soki, które mogą zalegać na skórce i mogą nadać gorzki smak produktowi końcowemu.

2. Krok

Obierz i pokrój mango na małe kawałki. Podczas krojenia trzymać mango z boku, aby uniknąć uderzenia w pestkę w środku.

3. Krok

W dużym rondlu wymieszaj pokrojone w kostkę mango, cukier, ocet, drobno posiekane chili, starty imbir, kurkumę i sól. Nie należy skąpić imbiru, nadaje on chutney przyjemny ciepły smak.

4. Krok

Mieszaj tę mieszaninę na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 45-60 minut, aż zgęstnieje.

5. Krok

Od czasu do czasu dobrze zamieszać chutney. Nie pozwól, aby przypalił się na dnie rondla, dostosuj ciepło w razie potrzeby.

6. Krok

Gdy chutney zgęstnieje do pożądanej konsystencji, wyłącz ogień. Pamiętaj, że chutney będzie gęstniał jeszcze bardziej, gdy ostygnie.

7. Krok

Przed przełożeniem chutney do czystych, wysterylizowanych słoików należy odczekać, aż ostygnie. Natychmiastowe przechowywanie na gorąco może sprzyjać rozwojowi bakterii.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy