REKLAMA

Tarta z jabłkami

Krucha, maślana i pyszna. Idealna rustykalna tarta.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 g mąki Dodano do
  • 125 g zimnego masła Dodano do
  • 70 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 5 dużych jabłek Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 1 Łyżka masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier.

2. Krok

Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.

3. Krok

Uformuj kulę, owinij folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

4. Krok

Ciasto kruche rozwałkuj i wyłóż na dno i brzegi formy do tarty.

5. Krok

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

6. Krok

Wymieszaj jabłka z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i masłem.

7. Krok

Na cieście kruchym ułóż warstwę jabłek.

8. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złote i aż jabłka będą miękkie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy