REKLAMA

Źródło: Pixabay

Tort Malinowy

Tort malinowy to idealna propozycja dla miłośników owocowych smaków. Delikatne ciasto biszkoptowe, lekkie malinowe musem i bita śmietana to kompozycja, która z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom deserów. Tort idealny na urodzinowe przyjęcie czy też na niedzielne popołudnie.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na biszkopt:

  • 6 Średni jajek Dodano do
  • 180 g cukru Dodano do
  • 180 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

Musem malinowy:

  • 500 g malin Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 5 łyżki żelatyny Dodano do

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietanki do ubijania Dodano do
  • 3 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

2. Krok

Wyłóż tortownicę (o średnicy 26 cm) papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika na około 30-35 minut. Po upieczeniu biszkoptu, ostudź go.

3. Krok

W międzyczasie przygotuj musem malinowy. Maliny blenduj na gładką masę, przecedź przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj żelatynę (wcześniej namoczoną w zimnej wodzie) i mieszaj, aż się rozpuści.

4. Krok

Gdy biszkopt jest już całkowicie ostudzony, przekrój go na pół. Na jedną część wyłóż musem malinowy i przykryj drugą warstwą biszkoptu. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny.

5. Krok

Ubij śmietankę ze śmietaną, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Wyłóż na wierzch chłodzonego tortu.

6. Krok

Tort z musem malinowym gotowy! Smacznego!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

402 przepisy

Obiad

1951 przepisy

Kolacja

1823 przepisy

Deser

1375 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1239 przepisy