REKLAMA

Źródło: Canva

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Idealna propozycja na obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 12 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w kostkę.

2. Krok

Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.

3. Krok

Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż mięso się zarumieni.

4. Krok

Dodaj mąkę i smaż przez minutę, mieszając.

5. Krok

Powoli wlej mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

6. Krok

Dodaj śmietanę, natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.

7. Krok

Włóż połowę pokrojonych ziemniaków do naczynia do zapiekania. Na wierzch wyłóż mięso z cebulą, a następnie resztę ziemniaków.

8. Krok

Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 45-50 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy