REKLAMA
Źródło: Canva
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Idealna propozycja na obiad.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1⁄2 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w kostkę.
2. Krok
Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
3. Krok
Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż mięso się zarumieni.
4. Krok
Dodaj mąkę i smaż przez minutę, mieszając.
5. Krok
Powoli wlej mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
6. Krok
Dodaj śmietanę, natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Krok
Włóż połowę pokrojonych ziemniaków do naczynia do zapiekania. Na wierzch wyłóż mięso z cebulą, a następnie resztę ziemniaków.
8. Krok
Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 45-50 minut.