REKLAMA

Zapiekanki z cukinii

Zapiekanki z cukinii to zdrowa propozycja na obiad. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Są to dania wegetariańskie, a więc idealne dla tych, którzy nie jedzą mięsa.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 3 duży cukinie Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Cukinie umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm.

2. Krok

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

3. Krok

W patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę oraz czosnek.

4. Krok

Następnie dodaj do patelni cukinię, trochę soli oraz pieprz. Smaż razem przez około 10 minut.

5. Krok

W misce roztrzep jajka.

6. Krok

Do naczynia żaroodpornego ułóż połowę ugotowanej cukinii, następnie posyp ją połową startej mozzarelli, a na wierzch rozłóż drugą połowin Wymieszaj pozostałą mozzarellę z jajkami i wlej to na wierzch cukinii.

7. Krok

Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut, aż zapiekanka nabierze złotego koloru i jajka zetną się.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy