REKLAMA

Źródło: Olga Mazyarkina from Getty Images

Zupa szczawiowa z jajkiem

Tradycyjna polska zupa szczawiowa z jajkiem to doskonała propozycja na ciepły, domowy obiad. Zupa ta jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, ponieważ szczaw jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Tom szczaw Dodano do
  • 112 l woda Dodano do
  • 2 Sztuka marchew Dodano do
  • 1 sztuka Pietruszka Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 4 Sztuka jajka Dodano do
  • 2 łyżki Mąka Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Kroimy warzywa: marchew, pietruszkę i cebulę.

2. Krok

W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim warzywa do momentu aż staną się miękkie.

3. Krok

Dodajemy do garnka szczaw, zalewamy go wodą i gotujemy do momentu aż szczaw stanie się miękki.

4. Krok

Przyrządzamy roux: w małym garnku rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu aż roux będzie miało złoty kolor.

5. Krok

Dodajemy roux do garnka ze szczawiem i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

6. Krok

W oddzielnym garnku gotujemy jajka na twardo.

7. Krok

Kiedy jajka są już ugotowane, obieramy je i kroimy na połówki.

8. Krok

Na koniec dodajemy połówki jajek do zupy szczawiowej.

9. Krok

Zupa szczawiowa z jajkiem jest gotowa do podania. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy