REKLAMA

Źródło: KubicaStone from Getty Images

Żurek wigilijny

Żurek to tradycyjna polska zupa świąteczna z grzybami.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 szkło zakwasu na żur Dodano do
  • 1 ks marchewka Dodano do
  • 1 ks Pietruszka Dodano do
  • 12 ks selera Dodano do
  • 3 ks liscie alurowe Dodano do
  • 3 ziela angielskie Dodano do
  • 1 łyzeczka majeranku Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 1 szkło grzybów suszonych Dodano do
  • 1 łyzka masla Dodano do
  • 2 l wody Dodano do
  • ziemniaki Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Grzyby namoczyć na noc w wodzie.

2. Krok

Ugotować bulion: oczyścić i posiekać marchew, pietruszkę, seler.

3. Krok

Do bulionu dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i masło.

4. Krok

Gotować z dodanymi grzybami wraz z wodą, w której się moczyły.

5. Krok

Dodaj zakwas do wywaru, gdy warzywa będą miękkie.

6. Krok

Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.

7. Krok

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.

8. Krok

Gorącym żurkiem zalać ziemniaki na talerzu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy