REKLAMA
Babka bananowa

Babka bananowa

Szybki i soczysty bananowy babka gotowy szybko i pysznie. Nadaje się na śniadanie lub drugie śniadanie. Ciasto można użyć do formy na babka lub do formy na bochenek.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Składniki

  • 1 filiżanka zmiękczone masło Dodano do
  • 3 kubki mąka samozbrylająca Dodano do
  • 2 kawałek jajko Dodano do
  • 1 filiżanka Biały cukier Dodano do
  • 1 filiżanka cukier brązowy Dodano do
  • 12 łyżki Sól Dodano do
  • 2 łyżki Soda oczyszczona Dodano do
  • 2 łyżki esencja waniliowa Dodano do
  • do smaku Cynamon Dodano do
  • 3 Duże banany (zmiażdżone na papkę) Dodano do

Polewa z białej czekolady

  • 200 ml Zawinięty Dodano do
  • 2 garści biała czekolada Dodano do
  • 4 łyżka stołowa cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy mikserem w dużej misce.

Babka bananowa - etap przygotowania 1
2. Krok

Stopniowo dodajemy suche i mokre składniki. Na koniec dodajemy również mus z bananów.

Babka bananowa - etap przygotowania 1
3. Krok

Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180°C przez pół godziny. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia

Babka bananowa - etap przygotowania 1
4. Krok

Sos zrobimy ze śmietany, którą podgrzewamy w garnku, dodajemy białą czekoladę i cukier i pozwalamy im się rozpuścić.

Babka bananowa - etap przygotowania 1
5. Krok

Możemy również przygotować karmelowy sos, zależy to od naszego smaku. Schłodzoną babkę polewamy sosem i posypujemy na przykład orzechami. Smacznego

Babka bananowa - etap przygotowania 1

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy