REKLAMA

Źródło: Canva

Babka bezglutenowa

Doskonały bezglutenowy babka ze złotym ziarnem. Bezglutenowy babka nie zawiera mąki i smakuje równie dobrze jak tradycyjny babka.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 5 szt duże jajka Dodano do
  • 100 ml olej Dodano do
  • 200 g cukier kryształ Dodano do
  • 3 szt Golden cob (proszek) Dodano do
  • 3 łyżka stołowa kakao Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • starty kokos Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dobrym poradnikiem jest, kiedy zaczynamy ubijać najpierw czyste białka, a po chwili dodajemy połowę cukru. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy drugą połowę cukru.

2. Krok

Do białek dodajemy ubite żółtka i delikatnie mieszamy.

3. Krok

Wtedy dodajemy złote klasy, kakao i proszek do pieczenia do ciasta. Wskazówka: Jeśli chcemy mieć połowę białego i połowę brązowego ciasta, podzielmy ciasto na 2 połówki i dodajmy kakao tylko do jednej z nich.

4. Krok

Olej dodajemy na końcu.

5. Krok

Tak przygotowane ciasto na babkę bezglutenową wylewamy do natłuszczonej i posypanej kokosem formy.

6. Krok

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez kilka minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Możemy przeprowadzić test z pomocą wykałaczki. Wbijamy ją do ciasta, a jeśli jest sucha, to znaczy, że ciasto jest upieczone.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy