REKLAMA
   
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/j2WCaIFbuk05_hyHv15p/e74a796473ae77a06e1d04de14699b.jpeg)
Babka drozdzowa
Wypróbuj przepis na najlepszą drożdżową babkę o smaku cytryny z cukrowym posypem.
      REKLAMA
   
Składniki
porcje  
12
 - 177 g olej
- 423 g mąka samozbrylająca
- 7 g proszek do pieczenia
- 3 g sól morska
- 1 szt starta skórka z cytryny
- 232 g cukier kryształ
- 3 szt jajko
- 211 g mleko pełne
- 2 łyżka stołowa sok z cytryny
- 100 g drożdże
- 7 g esencja waniliowa
- cukier puder
Najnowsze ulotki
      REKLAMA
   
Procedura
 60 min.
1. Krok 
 W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/j2WCaIFbuk05_hyHv15p/1269b1fcfde8d0a11b1cae461bc52b.jpeg)
Źródło: Youtube
2. Krok 
 Dodajemy do niej startą skórkę z cytryny.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/j2WCaIFbuk05_hyHv15p/d54e9ba646596621f81526d6ff9d48.jpeg)
Źródło: Youtube
3. Krok 
 Do suchej mieszanki dodajemy jajka z cukrem i mieszamy je trzepaczką.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/j2WCaIFbuk05_hyHv15p/604d39ab4aae47c3313d01bca5b386.jpeg)
Źródło: Youtube
4. Krok 
  Po wymieszaniu dodajemy do ciasta olej, mleko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
5. Krok 
 Na koniec do ciasta dodajemy aktywne drożdże.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/j2WCaIFbuk05_hyHv15p/428d7e2f68f29c464292532bb88e6d.jpeg)
Źródło: Youtube
6. Krok 
 Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy do niej ciasto i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na około 45 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/j2WCaIFbuk05_hyHv15p/0a17838261b968c999662f24873bd5.jpeg)
Źródło: Youtube
7. Krok 
  Po upieczeniu babki wyjmujemy ją z piekarnika i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qxt1fd6-Mifn0B7Y3awo/980993b0861558c81cce413ff95e9f.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/stOcb4N25-SOJpU-gp1C/80180d1fe0cdf8287cb9a1abc11a0e.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/83YaeqrXf1_24Tp24Vkk/b33de9d3fd0376c740296ee3b35ccd.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/R9cbXfuOrbJwzcpKZj7a/26d5f3b8d43d45531155e86004e321.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_w5eZIqL-AqywUt7f_Fv/d6e12fdda6d51329d4283faa7aa2d2.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/hkCklwys3eKv_N6OtCp5/c9958297d855ae58b08aeae38cfd74.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PrVrT-Wgo1LQec-w6nBI/3d1234d05cfda357922912c1650e03.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/25lIA6S2gb62kbTZdJSe/08e136c9d11176b42b3ebaf3250999.jpeg)












