REKLAMA

Źródło: Pexels

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny, zwany również barszczem czerwonym, to tradycyjne danie wigilijne w Polsce i na Ukrainie. Najczęściej podawany z uszkami.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 2 kg buraków Dodano do
  • 2 litry wody Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 liście laurowe Dodano do
  • 2 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Krok

W garnku zagotuj wodę i dodaj buraki, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, ocet, sól i pieprz.

3. Krok

Gotuj przez około 45 minut, aż buraki będą miękkie.

4. Krok

Odcedź barszcz i podawaj ciepły z uszkami lub pierogami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy