REKLAMA

Źródło: Pexels

Beza pavlova

Delikatny, chrupiący i kremowy deser, który zawsze robi wrażenie!

REKLAMA
13 szybkich i łatwych świeżych deserów na letnie dni

Przepis można znaleźć w tym artykule

13 szybkich i łatwych świeżych deserów na letnie dni

Składniki

porcje
12

Surowce

  • 7 białek jaj Dodano do
  • 250 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżeczka vinegar v1 Dodano do

Krem

  • 500 g mascarpone Dodano do
  • 250 ml bitej śmietany Dodano do
  • strączek wanilii Dodano do
  • ulubione owoce Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Najpierw ubijamy białka z cukrem na sztywno. Ubijaj naprawdę długo i pod koniec dodaj łyżeczkę octu.

2. Krok

Przygotuj 2 kawałki papieru do pieczenia i narysuj na nim okrąg (średnica tortu, który chcesz mieć).

3. Krok

Masę podziel na 2 części i każdą część ułóż na wielkość pożądanego okręgu. Weź pod uwagę, że ciasto ma tendencję do rozciągania się podczas pieczenia o ok. pół centymetra. Obie blachy piecz jednocześnie w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut. Obserwuj. Ciasto powinno być lekko chrupiące na zewnątrz i pięknie wilgotne w środku.

4. Krok

Podczas gdy blachy się pieką, przygotuj nadzienie. Mascarpone wymieszaj z bitą śmietaną. Dodaj wanilię.

5. Krok

Przygotuj schłodzone blachy. Na pierwszej ostrożnie rozsmaruj połowę nadzienia, posyp owocami i połóż drugą. Na wierzchu ułóż warstwę pozostałego nadzienia i udekoruj owocami.

Uwagi (2)

Elzbieta_Tylska 23.04.2023

Śmietanę ubitą dzielimy na dwa krążki i pieczemy . Coś tu nie tak . Chyba ubite białka pieczemy. Niech autor poprawi tekst. Bo wyjdzie plajta a nie beza. !!!!@@@@@ .

Elzbieta_Tylska 22.04.2023

Upiec mam ubitą śmietanę czy ubite białka. Może autor odpowie.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy