REKLAMA

Beza Pavlova

Beza Pavlova to delikatny i puszysty deser z białek jajek, który jest idealnym wyborem na specjalną okazję. Ta wersja bezy Pavlova ma chrupiącą skorupkę z zewnątrz i miękkie wnętrze, które topi się w ustach. Wierzch dekoruje się bitą śmietaną oraz świeżymi owocami.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 4 Białka jaj Dodano do
  • 250 g cukru pudru Dodano do
  • 2 łyżeczki octu Dodano do
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej Dodano do
  • owoce (np. maliny, truskawki, jagody) Dodano do
  • śmietana do ubicia Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przygotuj piekarnik, rozgrzej go do temperatury 150 stopni C.

2. Krok

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

3. Krok

Ubij białka na sztywną pianę. Powinno to potrwać około 5 minut.

4. Krok

Stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle ubijając pianę.

5. Krok

Na koniec dodaj ocet i skrobię kukurydzianą, a następnie delikatnie wymieszaj.

6. Krok

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, uformuj wierzch ciasta w okrąg (około 20 cm śred).

7. Krok

Delikatnie wklep widelcem spód ciasta, aby powstały w nim dołki. Piecz w piekarniku przez 1 godzinę i 15 minut, aż wierzch bezy będzie suchy i chrupiący.

8. Krok

Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w piekarniku, aby się wystudziła.

9. Krok

Ubić śmietanę na sztywno i ułożyć ją na bezie.

10. Krok

Dodaj do śmietany owoce i podawaj.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy