REKLAMA
Broskwiniowa galette

Broskwiniowa galette

Wspaniały przepis na świeży placek ze świeżymi brzoskwiniami, uzupełniony o dżem i twaróg.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Kosz

  • 200 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 50 g cukier brązowy Dodano do
  • 80 g masło Dodano do
  • 2 łyżka stołowa woda Dodano do

Farsz

  • dżem morelowy Dodano do
  • 150 g grudkowaty twarożek Dodano do
  • 50 g twaróg drobny Dodano do
  • pudding proteinowy w proszku / waniliowy Dodano do
  • 4 szt Brzoskwinia Dodano do
  • jajko Dodano do
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie) Dodano do
  • plasterki migdałów Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Mąkę mieszamy z cukrem i masłem w temperaturze pokojowej, dodajemy wodę i ręcznie wypracowujmy ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki.

2. Krok

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, posypujemy mąką i gotowe ciasto wałkujemy w kształcie koła.

Broskwiniowa galette - etap przygotowania 1
3. Krok

Posmarować dżemem około 2cm od końca, pozostawiamy „suche”.

Broskwiniowa galette - etap przygotowania 1
4. Krok

W misce mieszamy twaróg ze słodzikiem według smaku i nakładamy na dżem.

Broskwiniowa galette - etap przygotowania 1
5. Krok

Brzoskwinie kroimy na plasterki i układamy na warstwie twarogu.

Broskwiniowa galette - etap przygotowania 1
6. Krok

Krawędzie delikatnie zginamy do środka i naciskamy.

Broskwiniowa galette - etap przygotowania 1
7. Krok

Wierzch ciasta smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i plasterkami migdałów.

8. Krok

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Broskwiniowa galette - etap przygotowania 1

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy