REKLAMA

Źródło: Lilechka75 from Getty Images

Bułeczki z makiem

Przepis na bułeczki z makiem na zakwasie, idealne na śniadanie lub przekąskę.

REKLAMA

Składniki

porcje
20

W drodze:

  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 1 kawałek Drożdże Dodano do
  • 250 ml Mleko Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do

Nadzienie:

  • 200 g Mak Dodano do
  • 100 g Miód Dodano do
  • 1 kawałek cukier waniliowy Dodano do
  • 1 kawałek Jajko do rozcierania Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i zalać mlekiem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 10 minut, aż powstanie piana.

2. Krok

Do miski z drożdżami dodać mąkę, pozostały cukier, jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Zagnieść gęste ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

3. Krok

Wymieszać miód ze zmielonym makiem i cukrem waniliowym. Wstawić do mikrofalówki na 1 minutę i dokładnie wymieszać. Nadzienie może być dość gęste, ale ładnie się rozprowadzi podczas pieczenia.

4. Krok

Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek i równomiernie rozprowadzić na nim nadzienie. Następnie pokroić naleśnik na 8 trójkątów i zwinąć każdy w rulon.

5. Krok

Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

6. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż będą ładnie złociste.

7. Krok

Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1015 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy