REKLAMA

Źródło: Lilechka75 from Getty Images

Bułeczki z makiem

Przepis na bułeczki z makiem na zakwasie, idealne na śniadanie lub przekąskę.

REKLAMA

Składniki

porcje
20

W drodze:

  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 1 kawałek Drożdże Dodano do
  • 250 ml Mleko Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do

Nadzienie:

  • 200 g Mak Dodano do
  • 100 g Miód Dodano do
  • 1 kawałek cukier waniliowy Dodano do
  • 1 kawałek Jajko do rozcierania Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i zalać mlekiem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 10 minut, aż powstanie piana.

2. Krok

Do miski z drożdżami dodać mąkę, pozostały cukier, jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Zagnieść gęste ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

3. Krok

Wymieszać miód ze zmielonym makiem i cukrem waniliowym. Wstawić do mikrofalówki na 1 minutę i dokładnie wymieszać. Nadzienie może być dość gęste, ale ładnie się rozprowadzi podczas pieczenia.

4. Krok

Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek i równomiernie rozprowadzić na nim nadzienie. Następnie pokroić naleśnik na 8 trójkątów i zwinąć każdy w rulon.

5. Krok

Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

6. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż będą ładnie złociste.

7. Krok

Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy