REKLAMA

Źródło: Youtube

Chrupiące rogaliki krucho-drożdżowe

Ten przepis na rogaliki krucho-drożdżowe wystarcza na około 20-25 sztuk, a ich przygotowanie zajmie Ci około 2 godziny (w tym czasie, kiedy ciasto rośnie). Smacznego!

REKLAMA

Składniki

porcje
25
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 250 g másla Dodano do
  • w temperaturze pokojowej Dodano do
  • 2 żółtka jajek Dodano do
  • 20 g drożdży świeżych lub g drożdży instant Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • marmolada Dodano do
  • dżem lub powidła do smarowania Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i zaczną się pienić.

2. Krok

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i żółtka jajek, i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

3. Krok

3. Dodaj rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.

4. Krok

4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw je na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

5. Krok

5. Po upływie godziny ciasto rozwałkuj na cienkie placki i pokrój na trójkąty.

6. Krok

6. Na każdym trójkącie nałóż odrobinę marmolady, dżemu lub powideł, a następnie zwiń trójkąty w kształt rogalików.

7. Krok

7. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw je na kolejne 20-30 minut, aż podwoją swoją objętość.

8. Krok

8. Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.

9. Krok

9. Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Dash
Dash
Podgląd przepisu Słodkie drożdzówki z serem
Videorecepta

Słodkie drożdzówki z serem

Drożdżówki z serem są idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Ten przepis powinien wystarczyć na około 10-12 drożdżówek, a czas przygotowania wynosi około 2 godzin (w tym czasie ciasto musi urosnąć dwukrotnie).

Jak zrobić podstawowe ciasto z krakersów grahamowych?

Graham Cracker Pie Crust to prosty, wszechstronny i zachwycający przepis. Idealna równowaga słodkich i maślanych smaków doskonale uzupełnia każde wybrane nadzienie.

Bezglutenowe herbatniki z kakao

Bezglutenowe ciasteczka z kakao to jeden z moich ulubionych przepisów i robiłam je niezliczoną ilość razy dla rodziny i przyjaciół. Te bezglutenowe ciasteczka są miękkie, pyszne i łatwe do upieczenia. Nie zawierają glutenu, ale są tak pyszne, że nawet za nimi nie zatęsknisz. Niezależnie od tego, czy masz celiakię, czy po prostu chcesz ograniczyć spożycie pszenicy, te ciasteczka to prawdziwa uczta.

Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie, tradycyjne rogale z Poznania. Rogale świętomarcińskie są popularne w Poznaniu i są charakterystycznym elementem tamtejszej kultury. Poniżej znajduje się przepis na te rogale:

Ciasto z jabłecznikiem

Ten jabłecznik jest prawdziwym hitem wśród moich przepisów na wypieki. Nie tylko ze względu na specjalny składnik - cydr jabłkowy - ale także dlatego, że jest niesamowicie wilgotny i pyszny. Robiłam to ciasto wiele razy na różne okazje i zawsze przyciągało wzrok.

Świąteczne ciasteczka z nutellą

Te ciasteczka z Nutellą to jeden z moich ulubionych świątecznych przysmaków. Przez lata udoskonalałam ten przepis i zawsze jest hitem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Miękkie, czekoladowe i niezwykle łatwe w przygotowaniu, są idealnym dodatkiem do kubka gorącego kakao.

Domowe, zdrowe bułeczki z daktylami

Aromat, który wypełnia kuchnię, gdy te podpłomyki pieką się na złoty kolor, jest równie niebiański jak ich smak!

Podobne przepisy

Dash
Dash
Podgląd przepisu Słodkie drożdzówki z serem
Videorecepta

Słodkie drożdzówki z serem

Drożdżówki z serem są idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Ten przepis powinien wystarczyć na około 10-12 drożdżówek, a czas przygotowania wynosi około 2 godzin (w tym czasie ciasto musi urosnąć dwukrotnie).

Jak zrobić podstawowe ciasto z krakersów grahamowych?

Graham Cracker Pie Crust to prosty, wszechstronny i zachwycający przepis. Idealna równowaga słodkich i maślanych smaków doskonale uzupełnia każde wybrane nadzienie.

Bezglutenowe herbatniki z kakao

Bezglutenowe ciasteczka z kakao to jeden z moich ulubionych przepisów i robiłam je niezliczoną ilość razy dla rodziny i przyjaciół. Te bezglutenowe ciasteczka są miękkie, pyszne i łatwe do upieczenia. Nie zawierają glutenu, ale są tak pyszne, że nawet za nimi nie zatęsknisz. Niezależnie od tego, czy masz celiakię, czy po prostu chcesz ograniczyć spożycie pszenicy, te ciasteczka to prawdziwa uczta.

Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie, tradycyjne rogale z Poznania. Rogale świętomarcińskie są popularne w Poznaniu i są charakterystycznym elementem tamtejszej kultury. Poniżej znajduje się przepis na te rogale:

Ciasto z jabłecznikiem

Ten jabłecznik jest prawdziwym hitem wśród moich przepisów na wypieki. Nie tylko ze względu na specjalny składnik - cydr jabłkowy - ale także dlatego, że jest niesamowicie wilgotny i pyszny. Robiłam to ciasto wiele razy na różne okazje i zawsze przyciągało wzrok.

Świąteczne ciasteczka z nutellą

Te ciasteczka z Nutellą to jeden z moich ulubionych świątecznych przysmaków. Przez lata udoskonalałam ten przepis i zawsze jest hitem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Miękkie, czekoladowe i niezwykle łatwe w przygotowaniu, są idealnym dodatkiem do kubka gorącego kakao.

Domowe, zdrowe bułeczki z daktylami

Aromat, który wypełnia kuchnię, gdy te podpłomyki pieką się na złoty kolor, jest równie niebiański jak ich smak!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1592 przepisy

Mascarpone

83 przepisy

Sałatki

248 przepisy

Śniadanie

269 przepisy

Zupy i buliony

263 przepisy

Ciasta i desery

927 przepisy

Dania mięsne

844 przepisy

Zimne posiłki

475 przepisy

Łosoś

53 przepisy

Deser

1038 przepisy