REKLAMA

Źródło: Youtube

Chrupiące rogaliki krucho-drożdżowe

Ten przepis na rogaliki krucho-drożdżowe wystarcza na około 20-25 sztuk, a ich przygotowanie zajmie Ci około 2 godziny (w tym czasie, kiedy ciasto rośnie). Smacznego!

REKLAMA

Składniki

porcje
25
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 250 g másla Dodano do
  • w temperaturze pokojowej Dodano do
  • 2 żółtka jajek Dodano do
  • 20 g drożdży świeżych lub g drożdży instant Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • marmolada Dodano do
  • dżem lub powidła do smarowania Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i zaczną się pienić.

2. Krok

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i żółtka jajek, i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

3. Krok

3. Dodaj rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.

4. Krok

4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw je na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

5. Krok

5. Po upływie godziny ciasto rozwałkuj na cienkie placki i pokrój na trójkąty.

6. Krok

6. Na każdym trójkącie nałóż odrobinę marmolady, dżemu lub powideł, a następnie zwiń trójkąty w kształt rogalików.

7. Krok

7. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw je na kolejne 20-30 minut, aż podwoją swoją objętość.

8. Krok

8. Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.

9. Krok

9. Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy