REKLAMA

Źródło: FB: Recepty a rady do kuchyne I.

Ciasteczka Linzer z orzechami

Ciasteczka Linzer z orzechami, które piekę na Boże Narodzenie, ale także zwykle w ciągu roku.

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 300 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do
  • 100 g Cukier puder Dodano do
  • 2 kawałek żółtka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 100 g Mielone orzechy włoskie Dodano do
  • Dżem do nadzienia Dodano do
  • Czekolada do polewania Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

W misce wymieszać mąkę, cukier puder, zmielone orzechy i szczyptę soli. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz żółtka i wyrób rękami gładkie ciasto.

2. Krok

Zagnieść ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

3. Krok

Następnie rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wyciąć krążki. Wytnij połowę krążków w środku na jeszcze mniejsze krążki lub inne kształty. Posmaruj ciastka żółtkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.

4. Krok

Pozostawić ciasteczka do ostygnięcia, a następnie wypełnić dżemem i skropić czekoladą.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

402 przepisy

Obiad

1951 przepisy

Kolacja

1823 przepisy

Deser

1375 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1239 przepisy