REKLAMA

Źródło: Pixabay: pixel1

Ciasteczka owsiane z rodzynkami sułtańskimi

Ten przepis jest jednym z moich ulubionych przepisów na ciasteczka owsiane i zawsze uważam je za pyszne i pożywne. Ciasteczka są chrupiące i słodkie i idealnie nadają się na przekąskę lub śniadanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 200 g płatki owsiane Dodano do
  • 150 g Mąka pszenna Dodano do
  • 150 g cukier Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 Łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 100 g rodzynki Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Krok

Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Uważaj, aby nie zbrązowiało!

3. Krok

Dokładnie wymieszaj w misce płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do mieszanki roztopione masło i jajko. Wszystko dobrze wymieszać, aż powstanie lepkie ciasto. Na koniec dodać rodzynki sułtańskie i ponownie zagnieść ciasto. Formuj małe kulki ręką lub łyżką i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Krok

Moja rada: Upewnij się, że między ciastkami jest wystarczająco dużo miejsca, ponieważ ciastka rozszerzą się podczas pieczenia.

5. Krok

Piecz ciasteczka owsiane przez około 15 minut lub do momentu, aż staną się złotobrązowe. Nawet jeśli nadal wyglądają na miękkie, nie należy zostawiać ich w piekarniku na dłużej, ponieważ stwardnieją po ostygnięciu!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1013 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1949 przepisy

Kolacja

1821 przepisy

Deser

1374 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1238 przepisy