REKLAMA

Źródło: didoi from Getty Images

Ciasto buraczane

Pyszne ciasto pieczone z buraków z kremem mascarpone.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

W drodze:

  • 500 g Burak Dodano do
  • 200 g Cukier Dodano do
  • 200 ml Olej słonecznikowy Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 250 g Zwykła mąka Dodano do
  • 112 łyżki Proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Krem:

  • 100 g mascarpone Dodano do
  • 100 g Kwaśna śmietana Dodano do
  • 50 g cukier puder Dodano do
  • 1 szt Cukier waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Najpierw obierz buraki. Zetrzyj go na grubej tarce. Następnie wymieszaj go z cukrem i odstaw na chwilę. Następnie dodaj olej i jajka i dokładnie wymieszaj.

2. Krok

W innej misce wymieszaj mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól.

3. Krok

Następnie dodaj suche składniki do buraków i wszystko dokładnie wymieszaj, aby ciasto się połączyło.

4. Krok

Napełnij natłuszczoną formę do ciasta i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę.

5. Krok

W międzyczasie przygotować nadzienie. Ubić mascarpone, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

6. Krok

Gdy ciasto będzie gotowe i trochę ostygnie, przekrój je na pół.

7. Krok

Posmarować śmietaną i posypać cukrem pudrem.

8. Krok

Podawać z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1015 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy