REKLAMA

Źródło: Pexels

Ciasto dyniowe

Idealna propozycja na jesienny deser.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 1 porcja ciasta kruchego Dodano do
  • 1 kg dyni Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 14 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodano do
  • 14 łyżeczki imbiru Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Ciasto francuskie lub kruche rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.

2. Krok

Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Krok

W dużej misce wymieszać cukier, brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Dodać jajka, mleko i śmietankę i dokładnie wymieszać.

4. Krok

Wlać masę dyniową do ciasta i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste, a masa dyniowa będzie odchodziła od łyżki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy