REKLAMA

Źródło: Pexels

Ciasto dyniowe

Idealna propozycja na jesienny deser.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 1 porcja ciasta kruchego Dodano do
  • 1 kg dyni Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 14 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodano do
  • 14 łyżeczki imbiru Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Ciasto francuskie lub kruche rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.

2. Krok

Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Krok

W dużej misce wymieszać cukier, brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Dodać jajka, mleko i śmietankę i dokładnie wymieszać.

4. Krok

Wlać masę dyniową do ciasta i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste, a masa dyniowa będzie odchodziła od łyżki.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy