REKLAMA

Ciasto kruche z jagodami i pianką kisielową

Idealne kruche ciasto z dodatkiem leśnych jagód . Pasuje do niedzielnej kawy czy na piknik na świeżym powietrzu .nnnhttps://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/11/ciasto-kruche-z-jagodami-i-pianka.html

REKLAMA

Składniki

porcje
24

CIASTO KRUCHE

  • 5 żółtek Dodano do
  • 112 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżka śmietany 18 Dodano do
  • 250 g roztopionej margaaryny Dodano do

MASA JAGODOWO-POWIDŁOWA

  • 800 g jagód leśnych Dodano do
  • 600 g powideł śliwkowych Dodano do

PIANKA Z BIAŁEK

  • 5 białek Dodano do
  • 1 kisiel 77 g proszek Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zagnieść ciasto z podanych składników , gdy będzie za rzadkie dodajemy mąki . Gotowe ciasto dzielimy na dwie części ( jedna mniejsza , druga większą ) . Większą częścią wyklejamy formę wysmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą . Na ciasto wykładamy jagody ( mogą być mrożone ) i powidła ( które można pominąć i dać same jagody ) .

2. Krok

Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę , dodajemy powoli proszek kisielowy , ubijamy do uzyskania jednolitej masy ( można dodać do koloru łyżkę soku z jagód , jeżeli mamy taką możliwość ) . Gotową pianę wykładamy na jagodową warstwę i lekko wyrównujemy na pianę ścierany lub układamy resztę ciasta .

3. Krok

Pieczemy w temperaturze 175° C przez około 45 - 60 minut . Gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem .

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy