REKLAMA

Źródło: Youtube

Ciasto pychotka idealne do kawy

Przepis na ciasto pychotka jest prosty, a sam wyrób jest wilgotny i puszysty. Z podanych składników otrzymasz około 8 porcji.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 4 jajka Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier.

2. Krok

2. Żółtka wymieszaj z olejem i mlekiem.

3. Krok

3. Do masy z żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj.

4. Krok

4. Do ciasta dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj łyżką.

5. Krok

5. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Krok

6. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 30-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru i wierzch będzie sprężysty.

7. Krok

7. W międzyczasie przygotuj budyniowy krem. Według instrukcji na opakowaniu ugotuj budyń waniliowy, następnie wystudź.

8. Krok

8. W osobnym garnku zagotuj wodę i cukier pudru, mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści.

9. Krok

9. Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj budyń waniliowy. Następnie połóż drugą połowę ciasta.

10. Krok

10. Wierzch ciasta polij gorącym syropem z cukru pudru i wody.

11. Krok

11. Odstaw ciasto na kilka godzin, aby przegryzło się smakiem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy