REKLAMA
Ciasto z budyniem i porzeczkami

Ciasto z budyniem i porzeczkami

Lubię używać porzeczki w ciastach, ponieważ samo jedzenie nie jest dla nas tak smaczne i nie jesteśmy w stanie ich zjeść podczas sezonu. Jeżeli macie dużo porzeczek, wypróbujcie to ciasto na blaszce z dodatkiem czekoladowego budyniu. Interesujące jest również ciasto z dodatkiem kaszki mannki.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 150 g Kasza manna Dodano do
  • 200 ml Mleko Dodano do
  • 3 szt jajka Dodano do
  • 30 g Ksylitolu lub innego słodzika Dodano do
  • 25 g Białko lub słodzik Dodano do
  • 50 g Gładka mąka orkiszowa Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 pakiety Czekoladowego budyniu Dodano do
  • 200 ml mleko Dodano do
  • porzeczki Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Zalewamy kaszę mlekiem i pozostawiamy na około 15 minut.

2. Krok

Żółtka ubijamy ze słodzikiem. Ubijamy kaszę manną z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę z białkiem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszujemy bełka ubite na sztywno. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Krok

Budyń gotujemy w mleku i dosładzamy według smaku.

4. Krok

Na szczycie drogi kładziemy kawałki gotowanego budyniu i na koniec porzeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy