REKLAMA

Źródło: A_Lein from Getty Images

Ciasto z Rabarbarem

To ciasto z rabarbarem to moja ulubiona wiosenna i letnia propozycja na słodko. Idealne na podwieczorek lub weekendowy deser, uwielbiają je wszyscy, od dzieci po dorosłych. Rabarbar doda ciastu specyficznego kwasu, który idealnie komponuje się ze słodkością ciasta. Jeśli, tak jak ja, kochasz rabarbar, to ten przepis jest dla Ciebie!

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g rabarbaru Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 250 g mąki Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 4 ks jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 1 opakowanie cukru waniliowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki ok. 1cm.

2. Krok

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Ja uwielbiam dodawać cynamon do ciast z owocami, ponieważ dodaje on ciastu wyjątkowego smaku.

3. Krok

Następnie rozpuszczamy masło, ale pamiętaj, żeby było ono tylko ciepłe, a nie gorące. Dodajemy w nim cukier i cukier waniliowy, a potem sukcesywnie dodajemy jajka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Krok

Teraz dodajemy rabarbar do miski z masłem i cukrem, mieszamy, a potem dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, cały czas delikatnie mieszając.

5. Krok

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy do pieczenia, której spód wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Moja rada: spryskaj formę od środka olejem lub masłem – ciasto łatwiej będzie odchodzić.

6. Krok

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę. Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy