REKLAMA
Ciasto z wiśniami i makiem

Ciasto z wiśniami i makiem

Ciekawy deser na lato, kiedy dojrzewają wiśnie. Na pewno zapamiętajcie go i przygotujcie.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Korpus

  • 100 g Mąka gładka pszenna Dodano do
  • 100 g Zmieszanych płatków owsianych Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 30 g Miód Dodano do
  • 1 szt żółtko Dodano do
  • woda Dodano do
  • Szczypta soli Dodano do

Nadzienie

  • 250 g Delikatny twaróg Dodano do
  • 20 g Mąka pszenna Dodano do
  • 200 g Wiśnie Dodano do
  • 15 g Miód Dodano do
  • 1 szt białko Dodano do

Posypka

  • 40 g mąki Dodano do
  • 15 g płatków owsianych Dodano do
  • 15 g Trzciny cukrowej Dodano do
  • 10 g Tłuszcz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Składniki na ciasto mieszamy i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto wciśniemy na dno okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut.

2. Krok

Twaróg mieszamy z makiem i miodem. Dodajemy ubite białko i na końcu dodajemy wydrylowane wiśnie, pokrojone na mniejsze kawałki. Nadzienie nakładamy na korpus.

3. Krok

Składniki na kruszonkę mieszamy i kruszymy na nadzienie. W ten sposób przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy