REKLAMA

Źródło: eakmoto271 from Canva

Czosnkowy olej

Przepis na czosnkowy olej, który można używać zarówno do sałatek, jak i do marynaty.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 ml Najwyższej jakości dziewiczy olej oliwkowy Dodano do
  • 10 Goździki czosnek Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.

2. Krok

Nalej oliwę do małego garnka i dodaj do niego czosnek.

3. Krok

Doprowadź olej do wrzenia na średnim ogniu, a gdy czosnek zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do małego.

4. Krok

Gotuj powoli około 15 minut, dopóki czosnek nie zacznie nabierać złotego koloru.

5. Krok

Zdejmij garnek z ognia i pozwól oliwie z czosnkiem ostygnąć do temperatury pokojowej.

6. Krok

Przecedzić olej przez drobne sito do wysterylizowanego słoika i dodać sól.

7. Krok

Dobrze zamknij i przechowuj w lodówce do 2 miesięcy.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy