REKLAMA

Źródło: Freepik

Domowy sos boloński

Klasyczny sos boloński to aromatyczna mieszanka mięsa mielonego i warzyw. Podaje się z makaronem lub jako farsz do lasagne.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 puszka pomidorów krojonych Dodano do
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

2. Krok

Dodaj czosnek i mięso mielone. Smaż na złoty kolor, aż mięso się zrumieni.

3. Krok

Dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, bulion, suszone zioła i pieprz. Wymieszaj i gotuj na mocnym ogniu przez około 40-45 minut, aż sos zgęstnieje.

4. Krok

Podawaj z duszonymi warzywami lub spaghetti. Posyp posiekanym Parmezanem, jeśli chcesz.

5. Krok

Smacznego!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy