REKLAMA

Źródło: Pexels

Donuts

Amerykańska wersja pączków.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Składniki

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 g cukier kryształ Dodano do
  • 7 g drożdży instant Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 ml mléka Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • roztopionego Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do

Glazura

  • 200 g cukru pudru Dodano do
  • 2 łyżki mléka Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i sól.

2. Krok

W osobnej misce mieszamy jajko, mleko, roztopione masło i ekstrakt z wanilii.

3. Krok

Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

4. Krok

Zagniatamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

5. Krok

Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.

6. Krok

Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy donuty za pomocą formy lub kieliszka.

7. Krok

Donuty odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

8. Krok

W głębokim garnku rozgrzewamy olej do 180°C. Smażymy donuty po 2-3 na raz, przewracając je po około 2 minutach, aż będą złote i chrupiące.

9. Krok

Odsączamy na ręczniku papierowym.

10. Krok

W mikserze miksujemy cukier puder i mleko, aż powstanie gładka glazura.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy