REKLAMA

Źródło: Pexels

Donuts

Amerykańska wersja pączków.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Składniki

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 g cukier kryształ Dodano do
  • 7 g drożdży instant Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 ml mléka Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • roztopionego Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do

Glazura

  • 200 g cukru pudru Dodano do
  • 2 łyżki mléka Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i sól.

2. Krok

W osobnej misce mieszamy jajko, mleko, roztopione masło i ekstrakt z wanilii.

3. Krok

Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

4. Krok

Zagniatamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

5. Krok

Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.

6. Krok

Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy donuty za pomocą formy lub kieliszka.

7. Krok

Donuty odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

8. Krok

W głębokim garnku rozgrzewamy olej do 180°C. Smażymy donuty po 2-3 na raz, przewracając je po około 2 minutach, aż będą złote i chrupiące.

9. Krok

Odsączamy na ręczniku papierowym.

10. Krok

W mikserze miksujemy cukier puder i mleko, aż powstanie gładka glazura.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy