REKLAMA

Źródło: Canva

Fasolka po bretońsku

Przepis na fasolkę po bretońsku jest bardzo prosty. Przygotowanie potrwa około 30 minut.

REKLAMA
Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Składniki

porcje
4
  • 1 kg zielonej fasoli Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki masła Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 1 szklanka białego wina Dodano do
  • 1 szklanka bulionu warzywnego Dodano do
  • 1 puszka krojonych pomidorów Dodano do
  • 1 łyżka soku z cytryny Dodano do
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.

W pierwszej kolejności należy obrać i posiekać cebulę, następnie rozgrzać masło, olej na patelni i dodać na nią cebulę. Smaż przez około 5 minut, aż cebula zmięknie. Po tym dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty, następnie dodaj fasolkę, białe wino, bulion warzywny, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut, aż fasola będzie miękka. Na koniec dodaj sok z cytryny i szczypiorek i puszkę krojonych pomidorów. Gotuj przez około 10 minut. Podawaj gorące.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy