:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/y-WGK6Z0O9WHIz5Eb4qr/eadae8dfed4d8f25143a1dc8d1feac.jpeg)
Gołąbki bez zawijania
Nie ubrane gołąbki . Lecz smakowo takie same jak tradycyjne . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/06/goabki-bez-zawijania.html
Składniki
Surowce
- 1⁄2 kg mięsa mielonego
- 1⁄2 głowy małej kapusty białej
- 50 g suchego ryżu
- 200 g pieczarek
- 1 cebula jajko łyżka bułki tartej
- 1 Łyżka przyprawy do mięsa Knorr
- sól Przyprawy
- czarny pieprz
- Papryka słodka
- gałka muszkatołowa
- Majeranek
- vegeta
- maggi
- Olej do smażenia
SOS POMIDOROWY
- 200 ml bulionu
- 500 ml passaty
- 80 g passaty
- 2 ząbki czosnku
- 1 malinowy pomidor
- vegeta zioła prpwansalskie
Najnowsze ulotki
Procedura
Ryż gotujemy około 10 minut (tak żeby w po przegryzieniu był lekko twardy) . Mięso myjemy , mielimy , pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki , cebulę kroimy w drobną kosteczkę , smażymy na maśle razem z pieczarkami . Kapustę kroimy drobno następnie parzymy wrzątkiem lub krótko gotujemy .
Wszystko przekładamy do miski dodajemy jajko , bułkę tarta i wyrabiamy na jednolitą masę na sam koniec doprawiamy do smaku przyprawami . Formujemy klopsy (u mnie po 100 g każdy) i obsmażyć delikatnie z każdej strony na małej ilości oleju .
Sos pomidorowy - bulion przekładamy do garnka dolewamy passatę i przecier pomidorowy . Zagotujemy następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i przyprawy .
Do gotowego sosu przekładamy usmażone gołąbki . Dusimy około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 °C lub na małym ogniu .