REKLAMA

Źródło: Canva

Grochówka

Ze smakiem wędzonego mięsa grochówka smakuje najlepiej.

REKLAMA
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Przepis można znaleźć w tym artykule

Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Składniki

porcje
8
  • 1 kg grochu Dodano do
  • 500 g wędzonego boczki Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 Pietruszka Dodano do
  • 1 seler Dodano do
  • 2 liście laurowe Dodano do
  • 4 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 4 łyżki masło Dodano do
  • 6 szklanek wywaru z kurczaka lub warzyw Dodano do
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Dodano do
  • sól i pieprz dla smaku Dodano do
  • natka pietruszki do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Groch umyj, zalej wodą i zostaw na noc w celu namoczenia.

2. Krok

Następnego dnia groch zalej wystarczającą ilością wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj do miękkości (ok. 1-1,5 godziny).

3. Krok

W międzyczasie pokrój cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, seler w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojony boczek.

4. Krok

Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez kilka minut.

5. Krok

Dodaj warzywa do grochu i zalej wywarem. Gotuj jeszcze przez kilka minut.

6. Krok

Dodaj śmietanę, dopraw dla smaku solą i pieprzem.

7. Krok

Podawaj gorącą z natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy