REKLAMA

Źródło: Pixabay: WikimediaImages

Idealne paleo ciasto dyniowe

Dzięki kremowemu, korzennemu nadzieniu dyniowemu i rozkosznie chrupiącej, orzechowej skórce, jest to boski, satysfakcjonujący przysmak, udowadniający, że pobłażanie sobie w okresie świątecznym jest nadal możliwe w zdrowy sposób.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Na skórkę:

  • 112 filiżanki mąka migdałowa Dodano do
  • 14 filiżanka Mąka kokosowa Dodano do
  • 12 filiżanka Zimne masło karmione trawą, pokrojone w kostkę Dodano do
  • 1 Jajko z wolnego wybiegu Dodano do
  • 14 łyżeczka sól Dodano do

Nadzienie:

  • 112 filiżanka puree z dyni Dodano do
  • 34 filiżanka Pełnotłusta śmietanka kokosowa Dodano do
  • 12 filiżanka Surowy miód Dodano do
  • 3 Jaja z wolnego wybiegu Dodano do
  • 2 łyżki Przyprawa do ciasta dyniowego Dodano do
  • 14 łyżeczka sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 350°F (175°C). Jest to ważne, ponieważ upewnienie się, że piekarnik jest wystarczająco gorący po włożeniu ciasta, zapewni jego prawidłowe upieczenie.

2. Krok

Połącz mąkę migdałową, mąkę kokosową i sól w robocie kuchennym. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i pulsuj, aż mieszanina będzie przypominać gruboziarnisty piasek. Proces ten pomaga stworzyć bogatą i łuszczącą się skórkę.

3. Krok

Dodaj jajko i pulsuj, aż ciasto zacznie się formować. Bądź cierpliwy, może to potrwać minutę i nie przesadzaj z pulsowaniem. Chcemy po prostu połączyć wszystkie składniki.

4. Krok

Przenieś ciasto do 9-calowego naczynia do pieczenia, rozprowadzając je równomiernie na dnie i po bokach. Powinna powstać stosunkowo równa warstwa.

5. Krok

Piec skórkę przez 12-15 minut, aż stanie się lekko złocista. Uważaj, aby nie przypalić skórki - każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się różnić.

6. Krok

W międzyczasie w misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia dyniowego. Dokładnie wymieszaj je trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Sprawdź słodkość mieszanki i w razie potrzeby dodaj miód.

7. Krok

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 325°F.

8. Krok

Wlej nadzienie do ciasta, wygładzając wierzch szpatułką. Upewnienie się, że nadzienie jest równomiernie rozłożone, zapewni równomiernie upieczone ciasto.

9. Krok

Piec przez 50-60 minut, aż nadzienie będzie twarde, ale wciąż lekko chwiejne w środku. Uważaj, aby nie przegotować, ponieważ nadzienie będzie nadal twardnieć, gdy ostygnie poza piekarnikiem.

10. Krok

Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić na kratce. Ma to kluczowe znaczenie dla zastygnięcia ciasta i łatwości jego krojenia. Jeśli pokroisz go zbyt wcześnie, może się rozpaść.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy