REKLAMA

Źródło: Youtube

Klasyczne krokiety z pieczarkami

Ten przepis na krokiety z pieczarkami powinien starczyć na około 12 porcji, w zależności od wielkości krokietów. Cały proces przygotowania powinien zająć około 60-90 minut, w zależności od tempa pracy i czasu na smażenie.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Surowce

  • 500 g pieczarek Dodano do
  • posiekanych Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • drobno posiekana Dodano do
  • drobno posiekane Dodano do
  • 2 łyżki másla Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 1 szkło mléka Dodano do
  • 14 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 12 naleśników można kupić gotowe lub przygotować samodzielnie Dodano do

Dodatkowe składniki

  • jajko Dodano do
  • roztrzepane Dodano do
  • bułka tarta Dodano do
  • olej roślinny do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

1. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż je przez kilka minut aż będą miękkie i lekko zrumienione.

2. Krok

2. Dodaj pieczarki do garnka i smaż przez około 8-10 minut, aż będą miękkie i puścią sok. W międzyczasie możesz dodać sól i pieprz do smaku.

3. Krok

3. Dodaj mąkę do garnka i dokładnie wymieszaj z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Smaż mieszankę przez minutę, aż mąka się przypiecze.

4. Krok

4. Stopniowo dodawaj mleko do garnka, ciągle mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek. Następnie dodaj bulion warzywny i gałkę muszkatołową. Gotuj całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą i pieprzem do smaku.

5. Krok

5. Przygotuj naleśniki (jeśli nie masz gotowych). Nałóż łyżkę nadzienia na środek każdego naleśnika, zawiń je w kształt krokieta i zabezpiecz końce, aby nadzienie się nie wylewało.

6. Krok

6. Następnie obtocz krokiety w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

7. Krok

7. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż krokiety na złoty kolor po obu stronach. Możesz smażyć je partiami, aby nie przeciążyć rondla.

8. Krok

8. Po usmażeniu krokiety umieść na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

9. Krok

9. Serwuj krokiety gorące jako danie główne lub dodatek. Doskonale smakują z ziemniakami, surówkami lub sosem śmietanowym.

Podobne przepisy

Kartoffelsalat czyli niemiecka sałatka ziemniaczana

Kartoffelsalat to tradycyjna niemiecka sałatka ziemniaczana, która jest idealnym dodatkiem do grilla czy imprezowego stołu. Ta prostota i smak to klucz do jej niepowtarzalnego uroku. Właśnie zbliża się okres świąteczny, dlatego warto poznać ten prosty, a jednocześnie wyjątkowy przepis.

Wegetariańska zupa porowa, szybka i łatwa

Uwielbiam zupy w każdej postaci i często je przygotowuję. Jedną z moich ulubionych wariacji jest wegetariańska zupa porowa. Jest nie tylko zdrowa, ale też naprawdę smaczna i cudownie kremowa. W chłodne wieczory zapewnia odpowiednią ilość ciepła i przytulności. Często przygotowuję ten przepis dla mojej rodziny i przyjaciół i chciałabym się nim z wami podzielić.

Przepis na kremową zupę z topinamburu

Ten przepis jest jednym z moich ulubionych, szczególnie w chłodne zimowe miesiące. Zupa z topinamburu jest nie tylko zdrowa, ale także niezwykle smaczna. I jest tak szybka i łatwa w przygotowaniu! Topinambur to roślina uprawna, której lekko słodka bulwa jest wykorzystywana jako warzywo korzeniowe w celach odżywczych, podobnie jak yacon.

Przepis na "czarną kapustę" (jarmuż) z ziemniakami w mundurkach

Łatwe w przygotowaniu i zdrowe danie, które jest szczególnie dobre w zimnych porach roku dzięki swoim obfitym smakom. Czarna kapusta jest bardzo podobna do jarmużu. Uwielbiam połączenie ziemistego smaku czarnej kapusty i prostego dodatku w postaci ziemniaków w mundurkach. Jest pyszna, pożywna, zdrowa i przede wszystkim łatwa do przygotowania na rodzinny obiad.

Przepis na ziemniaki Macaire

Ziemniaki Macaire to dla mnie prawdziwe odkrycie. Ich nazwa pochodzi od Alexandre'a Macaire'a, pomysłowego kucharza z XIX wieku. To niezwykle aromatyczne danie ziemniaczane jest w rzeczywistości bardzo proste i wymaga tylko kilku składników. To moje ulubione danie, które przyrządzam z rodziną w weekendy, kiedy wszyscy możemy cieszyć się wspólnym posiłkiem. Przy odrobinie praktyki, będziesz mieć smaczny przepis na przystawkę w swoim repertuarze kulinarnym w mgnieniu oka!

Szybka i łatwa zapiekanka z ziemniaków i pora

Przepis na "Potato Leek Gratin" to jedno z moich absolutnie ulubionych zimowych dań. Jest kremowe, rozgrzewające i niezwykle sycące. Przygotowywałam to danie niezliczoną ilość razy dla mojej rodziny i przyjaciół i zawsze jest wielkim hitem. Świeże pory i ziemniaki są gotowane na parze z czosnkiem, a następnie pieczone w piekarniku - uczta dla podniebienia!
Gabciak
Gabciak
Podgląd przepisu Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami
Photorecipe

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami

Chrupiące naleśniki a w środku wyrazisty smak kiszonej kapusty i pieczarek . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/12/krokiety-z-kiszona-kapusta-i-pieczarkami.html

Schupfnudeln z kiszoną kapustą Domowe Gotowanie

Schupfnudeln z kiszoną kapustą to prawdziwie dobre danie i zawsze przypomina mi obfite dania mojej babci z tradycyjnej kuchni niemieckiej. Połączenie obfitego Schupfnudeln i kwaśnego smaku kiszonej kapusty sprawia, że jest to niebiańskie danie. Gotowałem ten przepis tak wiele razy, że naprawdę mam wiele sztuczek i wskazówek, którymi mogę się podzielić i mam nadzieję, że pokochasz go tak samo jak my w naszej rodzinie.

Podobne przepisy

Kartoffelsalat czyli niemiecka sałatka ziemniaczana

Kartoffelsalat to tradycyjna niemiecka sałatka ziemniaczana, która jest idealnym dodatkiem do grilla czy imprezowego stołu. Ta prostota i smak to klucz do jej niepowtarzalnego uroku. Właśnie zbliża się okres świąteczny, dlatego warto poznać ten prosty, a jednocześnie wyjątkowy przepis.

Wegetariańska zupa porowa, szybka i łatwa

Uwielbiam zupy w każdej postaci i często je przygotowuję. Jedną z moich ulubionych wariacji jest wegetariańska zupa porowa. Jest nie tylko zdrowa, ale też naprawdę smaczna i cudownie kremowa. W chłodne wieczory zapewnia odpowiednią ilość ciepła i przytulności. Często przygotowuję ten przepis dla mojej rodziny i przyjaciół i chciałabym się nim z wami podzielić.

Przepis na kremową zupę z topinamburu

Ten przepis jest jednym z moich ulubionych, szczególnie w chłodne zimowe miesiące. Zupa z topinamburu jest nie tylko zdrowa, ale także niezwykle smaczna. I jest tak szybka i łatwa w przygotowaniu! Topinambur to roślina uprawna, której lekko słodka bulwa jest wykorzystywana jako warzywo korzeniowe w celach odżywczych, podobnie jak yacon.

Przepis na "czarną kapustę" (jarmuż) z ziemniakami w mundurkach

Łatwe w przygotowaniu i zdrowe danie, które jest szczególnie dobre w zimnych porach roku dzięki swoim obfitym smakom. Czarna kapusta jest bardzo podobna do jarmużu. Uwielbiam połączenie ziemistego smaku czarnej kapusty i prostego dodatku w postaci ziemniaków w mundurkach. Jest pyszna, pożywna, zdrowa i przede wszystkim łatwa do przygotowania na rodzinny obiad.

Przepis na ziemniaki Macaire

Ziemniaki Macaire to dla mnie prawdziwe odkrycie. Ich nazwa pochodzi od Alexandre'a Macaire'a, pomysłowego kucharza z XIX wieku. To niezwykle aromatyczne danie ziemniaczane jest w rzeczywistości bardzo proste i wymaga tylko kilku składników. To moje ulubione danie, które przyrządzam z rodziną w weekendy, kiedy wszyscy możemy cieszyć się wspólnym posiłkiem. Przy odrobinie praktyki, będziesz mieć smaczny przepis na przystawkę w swoim repertuarze kulinarnym w mgnieniu oka!

Szybka i łatwa zapiekanka z ziemniaków i pora

Przepis na "Potato Leek Gratin" to jedno z moich absolutnie ulubionych zimowych dań. Jest kremowe, rozgrzewające i niezwykle sycące. Przygotowywałam to danie niezliczoną ilość razy dla mojej rodziny i przyjaciół i zawsze jest wielkim hitem. Świeże pory i ziemniaki są gotowane na parze z czosnkiem, a następnie pieczone w piekarniku - uczta dla podniebienia!
Gabciak
Gabciak
Podgląd przepisu Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami
Photorecipe

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami

Chrupiące naleśniki a w środku wyrazisty smak kiszonej kapusty i pieczarek . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/12/krokiety-z-kiszona-kapusta-i-pieczarkami.html

Schupfnudeln z kiszoną kapustą Domowe Gotowanie

Schupfnudeln z kiszoną kapustą to prawdziwie dobre danie i zawsze przypomina mi obfite dania mojej babci z tradycyjnej kuchni niemieckiej. Połączenie obfitego Schupfnudeln i kwaśnego smaku kiszonej kapusty sprawia, że jest to niebiańskie danie. Gotowałem ten przepis tak wiele razy, że naprawdę mam wiele sztuczek i wskazówek, którymi mogę się podzielić i mam nadzieję, że pokochasz go tak samo jak my w naszej rodzinie.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

630 przepisy

Ciasta

242 przepisy

Ciasta i desery

665 przepisy

Sałatki

183 przepisy

Zupy i buliony

202 przepisy

Ciastka

190 przepisy

Tanie posiłki

272 przepisy

Sosy

140 przepisy

Deser

755 przepisy