REKLAMA

Źródło: Pexels

Kluski lane

Delikatne kluseczki idealne do zupy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szkło mąki Dodano do
  • 2 jaja Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • woda lub rosół do gotowania Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę, jaja, mleko i sól. Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

2. Krok

Odstaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.

3. Krok

Gotuj wodę lub rosół (jeśli używasz) w dużym garnku.

4. Krok

Na stolnicy lub desce do krojenia uformuj ciasto na grubość około 1 cm i pokrój na kawałki o wymiarach około 2-3 cm.

5. Krok

Wrzuć kluseczki do gotującej się wody lub rosołu.

6. Krok

Gotuj kluseczki przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię i będą ugotowane.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy