REKLAMA

Źródło: Pexels

Kluski lane

Delikatne kluseczki idealne do zupy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szkło mąki Dodano do
  • 2 jaja Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • woda lub rosół do gotowania Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę, jaja, mleko i sól. Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

2. Krok

Odstaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.

3. Krok

Gotuj wodę lub rosół (jeśli używasz) w dużym garnku.

4. Krok

Na stolnicy lub desce do krojenia uformuj ciasto na grubość około 1 cm i pokrój na kawałki o wymiarach około 2-3 cm.

5. Krok

Wrzuć kluseczki do gotującej się wody lub rosołu.

6. Krok

Gotuj kluseczki przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię i będą ugotowane.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy