REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/vE-51mMEfww4QHQt3PyF/701cb06b190ae19fab5af3f864c0d8.jpeg)
Źródło: Pexels
Kluski lane
Delikatne kluseczki idealne do zupy.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 szkło mąki
- 2 jaja
- 1⁄4 łyżeczki sól
- woda lub rosół do gotowania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, jaja, mleko i sól. Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
2. Krok
Odstaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.
3. Krok
Gotuj wodę lub rosół (jeśli używasz) w dużym garnku.
4. Krok
Na stolnicy lub desce do krojenia uformuj ciasto na grubość około 1 cm i pokrój na kawałki o wymiarach około 2-3 cm.
5. Krok
Wrzuć kluseczki do gotującej się wody lub rosołu.
6. Krok
Gotuj kluseczki przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię i będą ugotowane.