REKLAMA

Źródło: Pexels

Krem budyniowy

Idealny dodatek do owoców lub ciast.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 ml mléka Dodano do
  • 4 żółtka Dodano do
  • 100 g cukier kryształ Dodano do
  • 50 g mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 Łyżka masło Dodano do
  • 1 cukier waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

W garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

2. Krok

W misce wymieszaj żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.

3. Krok

Dodaj łyżkę masła i wymieszaj, aż masło się rozpuści.

4. Krok

Wlej powoli do garnka z gotującym się mlekiem, mieszając ciągle, aż krem będzie gładki.

5. Krok

Gotuj, mieszając, aż krem zgęstnieje, zajmuje to około 5-7 minut.

6. Krok

Odstaw krem z ognia i przełóż do innej misy.

7. Krok

Ostudź krem przed podaniem, najlepiej w lodówce.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

332 przepisy

Dania mięsne

1025 przepisy

Śniadanie

409 przepisy

Obiad

1978 przepisy

Kolacja

1841 przepisy

Deser

1394 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1256 przepisy