REKLAMA

Źródło: weyo via Freepik

Langos jak z jarmarku bożonarodzeniowego

Przepis tak klimatyczny jak jarmark bożonarodzeniowy i tak przytulny jak zimowy wieczór: langos. Te węgierskie tłuste bułeczki są zdecydowanie obowiązkowym elementem każdego sezonu zimowego. Na zewnątrz są chrupiące, a w środku cudownie delikatne i miękkie. Moja rodzina i ja po prostu je uwielbiamy! Wypróbowałam ten przepis w ostatnie Święta Bożego Narodzenia i okazał się ogromnym sukcesem. Langos można udekorować w dowolny sposób!

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 250 ml mleko Dodano do
  • 100 g Quark Dodano do
  • 42 g drożdże Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • olej do głębokiego smażenia Dodano do
  • Dodatki: np. czosnek, ser, kwaśna śmietana Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W przypadku przepisu na węgierski langos najpierw podgrzej mleko - powinno być letnie, zbyt gorące zabije drożdże. Następnie rozpuść w nim cukier.

2. Krok

Pokruszyć drożdże do letniego mleka i odstawić na kilka minut. Sprzyja to aktywności drożdży i pomaga ciastu dobrze wyrosnąć.

3. Krok

Teraz przesiej mąkę do dużej miski. Przesianie mąki sprawi, że ciasto będzie później bardziej puszyste. Dodaj sól i zrób dołek na środku.

4. Krok

Wlej twaróg i mieszankę mleka i drożdży do dołka i powoli ugniataj rękami w mące. Zalecam energiczne wyrabianie ciasta przez co najmniej 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

5. Krok

Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na co najmniej 2 godziny. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.

6. Krok

Podziel ciasto na 10 równych kawałków i spłaszcz je dłońmi. Lubię lekko rozciągnąć ciasto, aby było ładne i cienkie.

7. Krok

Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub w rondlu, aż będzie średnio gorący. Dodawać kawałki ciasta jeden po drugim i smażyć z obu stron na złoty kolor. Uważaj, aby olej nie był zbyt gorący, w przeciwnym razie langosy szybko ściemnieją na zewnątrz, podczas gdy w środku będą nadal surowe.

8. Krok

Gotowe węgierskie langosze odsączyć na papierze kuchennym i natychmiast posypać lub posmarować wybranymi dodatkami.

Podobne przepisy

Racuszki z bananami

Racuszki z bananami to szybkie, proste i smaczne danie, które możesz przygotować na słodkie śniadanie lub jako przekąskę. Banany nadają racuszkom delikatny, słodki smak, a ich konsystencja jest wyjątkowo puszysta i miękka. Jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca to klasyczny majorkański deser, który szczególnie polubiłem podczas wakacji na wyspie. Płaski chleb z ciasta drożdżowego jest niezwykle lekki, ma idealną słodycz i jest wręcz niebiański, gdy jest podawany świeżo po wyjęciu z pieca. W sam raz, aby przynieść do domu odrobinę letniego nastroju w śnieżne zimowe poranki.

Placki Rösti

Rösti to tradycyjna potrawa szwajcarska, której głównym składnikiem są ziemniaki. Przygotowane na patelni, przypominające placki ziemniaczane, są idealne jako dodatek do mięs czy sałatek. To smaczna i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny.

Sałatka jarzynowa

Królowa polskiego stołu i każdych Świąt . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/05/saatka-jarzynowa.html

Placki twarogowe BLW

Placki twarogowe BLW to szybki i prosty przepis, który podbije serca nie tylko maluszków! Placki dzięki dodatkowi twarogu są bardziej sycące, a zarazem delikatne i miękkie - idealne dla dzieci uczących się samodzielnego jedzenia. Dla starszych dzieci lub dorosłych, można podać je na słodko z dodatkiem ulubionych owoców lub na słono z jogurtem.

Noworoczny prezcel

Noworoczny prezcel to tradycyjne ciasto, które jest pieczone i rozdawane z okazji Nowego Roku, zwłaszcza w Niemczech i krajach niemieckojęzycznych. Symbolizuje szczęście i błogosławieństwo na nowy rok. Prezcel jest słodki, miękki i puszysty, smakuje bosko z masłem lub dżemem.

Francuskie naleśniki

Tradycyjne, cienkie francuskie naleśniki, znane również jako crêpes, są szeroko znanym daniem na świecie. Idealne na słodki obiad, deser lub śniadanie. Wypełnij dżemem, czekoladą, owocami lub cokolwiek innego Ci się podoba.

Ciasteczka bez wyrastania

Ten przepis nazwałbym SŁONE WYROŚNIĘTE – NIEWYROŚNIĘTE PIECZYWO, ponieważ pieczemy je od razu bez czekania na wyrośnięcie.

Podobne przepisy

Racuszki z bananami

Racuszki z bananami to szybkie, proste i smaczne danie, które możesz przygotować na słodkie śniadanie lub jako przekąskę. Banany nadają racuszkom delikatny, słodki smak, a ich konsystencja jest wyjątkowo puszysta i miękka. Jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca to klasyczny majorkański deser, który szczególnie polubiłem podczas wakacji na wyspie. Płaski chleb z ciasta drożdżowego jest niezwykle lekki, ma idealną słodycz i jest wręcz niebiański, gdy jest podawany świeżo po wyjęciu z pieca. W sam raz, aby przynieść do domu odrobinę letniego nastroju w śnieżne zimowe poranki.

Placki Rösti

Rösti to tradycyjna potrawa szwajcarska, której głównym składnikiem są ziemniaki. Przygotowane na patelni, przypominające placki ziemniaczane, są idealne jako dodatek do mięs czy sałatek. To smaczna i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny.

Sałatka jarzynowa

Królowa polskiego stołu i każdych Świąt . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/05/saatka-jarzynowa.html

Placki twarogowe BLW

Placki twarogowe BLW to szybki i prosty przepis, który podbije serca nie tylko maluszków! Placki dzięki dodatkowi twarogu są bardziej sycące, a zarazem delikatne i miękkie - idealne dla dzieci uczących się samodzielnego jedzenia. Dla starszych dzieci lub dorosłych, można podać je na słodko z dodatkiem ulubionych owoców lub na słono z jogurtem.

Noworoczny prezcel

Noworoczny prezcel to tradycyjne ciasto, które jest pieczone i rozdawane z okazji Nowego Roku, zwłaszcza w Niemczech i krajach niemieckojęzycznych. Symbolizuje szczęście i błogosławieństwo na nowy rok. Prezcel jest słodki, miękki i puszysty, smakuje bosko z masłem lub dżemem.

Francuskie naleśniki

Tradycyjne, cienkie francuskie naleśniki, znane również jako crêpes, są szeroko znanym daniem na świecie. Idealne na słodki obiad, deser lub śniadanie. Wypełnij dżemem, czekoladą, owocami lub cokolwiek innego Ci się podoba.

Ciasteczka bez wyrastania

Ten przepis nazwałbym SŁONE WYROŚNIĘTE – NIEWYROŚNIĘTE PIECZYWO, ponieważ pieczemy je od razu bez czekania na wyrośnięcie.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

965 przepisy

Ciasta

339 przepisy

Deser

1284 przepisy

Szybkie posiłki

1660 przepisy

Obiad

1856 przepisy

Mascarpone

114 przepisy

Kolacja

1743 przepisy

Sałatki

288 przepisy

Śniadanie

363 przepisy