REKLAMA

Źródło: HandmadePictures from Getty Images

Likier malinowy

Przepis na doskonały domowy likier malinowy.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 500 g świeże maliny Dodano do
  • 200 g Cukier Dodano do
  • 1 litr Wódka lub spirytus Dodano do
  • 1 szt strąk wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Najpierw musimy oczyścić maliny. Bardzo ważne jest, aby nie zawierały one żadnych liści ani innych zanieczyszczeń.

2. Krok

Umieść maliny, cukier i rozciętą laskę wanilii (używając szpatułki do usunięcia drobnych nasion wanilii) w ceramicznym lub szklanym słoju, najlepiej z pokrywką. Jest to ważny krok, ponieważ plastik może wpłynąć na smak likieru.

3. Krok

Zalej pojemnik wódką lub alkoholem. Preferuję wódkę, aby uzyskać gładszy smak likieru.

4. Krok

Zamknąć słoik i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

5. Krok

Pozostawić likier do zaparzenia na około miesiąc. Wstrząsać od czasu do czasu przez pierwszy tydzień, aby całkowicie rozpuścić cukier.

6. Krok

Po upływie okresu ługowania należy przecedzić likier przez gęste sito lub gazę i przelać do czystych butelek. Malin nie wyrzuca się, ale można je wykorzystać np. do przygotowania deserów.

Podobne przepisy

Aperol Spritz

Orzeźwiający, przepyszny koktajl pochodzący z Włoch. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Dodatkowo, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Napój ogórkowy na odchudzanie

Dzięki temu ogórkowemu napojowi na odchudzanie, kilogramy spadną znacznie łatwiej.

Klasyczny drink Whisky sour

Oto przepis na klasyczny Whisky Sour - orzeźwiający i aromatyczny koktajl z whisky. Jest to idealny wybór dla miłośników mocniejszych drinków.

Gin z tonikiem

Gin z tonikiem - jest prosty do wykonania, ale smak i efekt końcowy zależy od jakości użytych składników. Ten drink, choć zawiera tylko kilka składników, może zaskoczyć głębią smaku. Kluczem jest prawidłowe proporcje.

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to jeden z moich ulubionych sposobów na ochłodę w upalne dni. Jest nie tylko orzeźwiająca, ale też bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie raz przygotowywałam ją podczas letnich grilla czy spotkań z przyjaciółmi i zawsze zyskiwała ogromne uznanie. Dodatek mięty dodaje jej świeżości, a cytryna i arbuz nadają słodko-kwasowy smak.

Pyszny napój Horchata

Horchata to popularny meksykański napój, który ma swoje korzenie w Hiszpanii. Jest to chłodzący, słodki napój przyrządzany z nasion przezroczystej rośliny o nazwie jungle rice, znanego również w Hiszpanii jako 'horchata de chufa'. W wersji meksykańskiej napój jest zwykle przyrządzany z ryżu. Jest to idealna propozycja na gorące dni. Przepis na 8 porcji.

Likier pomarańczowy

Przygotowywanie domowego likieru pomarańczowego to przez lata sprawdzony sposób na wykorzystanie sezonowych cytrusów. Pijąc go, czujesz się jak w słonecznej Italii, nawet jeśli za oknem szaro i zimno. Samodzielnie przygotowany likier ma wyjątkowo intensywny i naturalny smak pomarańczy, jest idealny do serwowania na zakończenie posiłku, jako dodatek do deserów czy też składnik innych koktajli.

Podobne przepisy

Aperol Spritz

Orzeźwiający, przepyszny koktajl pochodzący z Włoch. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Dodatkowo, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Napój ogórkowy na odchudzanie

Dzięki temu ogórkowemu napojowi na odchudzanie, kilogramy spadną znacznie łatwiej.

Klasyczny drink Whisky sour

Oto przepis na klasyczny Whisky Sour - orzeźwiający i aromatyczny koktajl z whisky. Jest to idealny wybór dla miłośników mocniejszych drinków.

Gin z tonikiem

Gin z tonikiem - jest prosty do wykonania, ale smak i efekt końcowy zależy od jakości użytych składników. Ten drink, choć zawiera tylko kilka składników, może zaskoczyć głębią smaku. Kluczem jest prawidłowe proporcje.

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to jeden z moich ulubionych sposobów na ochłodę w upalne dni. Jest nie tylko orzeźwiająca, ale też bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie raz przygotowywałam ją podczas letnich grilla czy spotkań z przyjaciółmi i zawsze zyskiwała ogromne uznanie. Dodatek mięty dodaje jej świeżości, a cytryna i arbuz nadają słodko-kwasowy smak.

Pyszny napój Horchata

Horchata to popularny meksykański napój, który ma swoje korzenie w Hiszpanii. Jest to chłodzący, słodki napój przyrządzany z nasion przezroczystej rośliny o nazwie jungle rice, znanego również w Hiszpanii jako 'horchata de chufa'. W wersji meksykańskiej napój jest zwykle przyrządzany z ryżu. Jest to idealna propozycja na gorące dni. Przepis na 8 porcji.

Likier pomarańczowy

Przygotowywanie domowego likieru pomarańczowego to przez lata sprawdzony sposób na wykorzystanie sezonowych cytrusów. Pijąc go, czujesz się jak w słonecznej Italii, nawet jeśli za oknem szaro i zimno. Samodzielnie przygotowany likier ma wyjątkowo intensywny i naturalny smak pomarańczy, jest idealny do serwowania na zakończenie posiłku, jako dodatek do deserów czy też składnik innych koktajli.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1010 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy