Źródło: Pixabay
Łosoś w folii z piekarnika
Łosoś w folii to łatwy i szybki sposób na przygotowanie zdrowego i smacznego dania. Włożony do folii łosoś zachowuje wszystkie soki, co sprawia, że jest niezwykle soczysty. Dzięki temu przepisowi, możesz cieszyć się wspaniałym, aromatycznym daniem na obiad, które zadowoli każdego miłośnika ryb.
Składniki
- 4 filety z łososia
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna przekrojona na plasterki
- 4 gałązki świeżego koperku
- folia aluminiowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Nagrzewamy piekarnik do 190°C.
Każdy filet łososia dokładnie solimy i pieprzymy, a następnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy posiekanym czosnkiem. Na każdy filet wykładamy plasterki cytryny i koperku.
Każdy filet owijamy w folię aluminiową tak, aby tworzyła szczelną \torbę\ Uważamy, aby folia była dobrze zamknięta, żeby soki z łososia nie wyciekały podczas pieczenia.
Foliowe torebki z łososiem układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości filetów.
Po upieczeniu ostrożnie otwieramy folię (uwaga na gorący par!). Podajemy łososia na talerze, skrapiamy sokiem, który powstał podczas pieczenia i podajemy.