REKLAMA
Makaron domowy do rosołu
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g mąka samozbrylająca
- 4 kawałek jajko
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Utworzymy stertę mąki z dołkiem w środku, do dołka wbijemy jajka. Wymieszamy do gęstego ciasta, jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać jeszcze jajko lub wodę.
2. Krok
Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na cienkie placki, pozostawiamy na 10 minut do odpoczynku, Następnie składamy ciasto na pół, kroimy na paski, a następnie na makaron.
3. Krok
Zostawiamy wodę do zasolenia i gotujemy w niej makaron. Gotujemy aż stanie się miękki, odcedzamy wodę i makaron możemy podawać albo do zupy albo jako danie główne, na przykład z twarogiem. Smacznego