REKLAMA

Makowiec babuni z owocami leśnymi

Babuniec z dodatkiem mielonego maku

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Narzędzia

  • 180 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 150 g kwaśna śmietana Dodano do
  • 80 ml olej Dodano do
  • 100 g cukier kryształ Dodano do
  • 20 g mak mielony Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • owoce Dodano do

Mrówka

  • 3 łyżka stołowa mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 2 łyżka stołowa cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżka stołowa cukier puder Dodano do
  • 40 g masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Całe jajka ubijamy z cukrem do piany. Następnie dodajemy olej i kwaśną śmietanę, a na końcu wszystkie suche składniki mieszane razem (mąka, proszek do pieczenia i mak).

2. Krok

Wylewamy na blachę 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy owocami. Pieczemy w 180 C przez 30-40 min. Kruszonkę dodajemy po około 10 minutach pieczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia, nie kroimy na gorąco.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy