REKLAMA
Makowy ciasteczko z wiśniowym dżemem

Makowy ciasteczko z wiśniowym dżemem

Znakomity deser połączenia maku i wiśni.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Koszyk

  • 150 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 50 roztopione masło Dodano do
  • 50 g Przemieść Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • Szczypta Tekst Dodano do

Farsz

  • 100 g Masło do smarowania Dodano do
  • 250 g Grudkowy twaróg Dodano do
  • 100 g mak mielony Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 50 g Przemieść Dodano do
  • 50 g Proteina waniliowa lub więcej słodzików Dodano do
  • 50 ml mleko Dodano do
  • 1 opakowanie Cukier waniliowy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Złoty kłos waniliowy proszek do budyniu Dodano do

Zapisz tłumaczenie

  • 200 g Wiśniowa galaretka allnutrition Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Złoty kłos Dodano do
  • 2 łyżka stołowa woda Dodano do
  • Ewentualna słodzik Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj. Ręcznie wypracuj ciasto, które odłożymy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W misce wymieszaj mak, cukier waniliowy, białko i mleko. W drugim naczyniu wymieszaj ser twarogowy z masłem do smarowania, jajkiem i miodem. Wymieszaj obie masy razem. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno i po bokach wgnieć przygotowane ciasto (można je także zwałkować). Ciasto nakłuj widelcem i wypełnij nadzieniem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia w półotwartym piekarniku. Na lukier w misce rozpuszczamy złote ziarno w wodzie. Dżem dajemy do garnka, dodajemy zmielone złote ziarno z wodą. Na smak można osłodzić i gotować aż zgęstnieje. Nakładamy na schłodzone ciasto i nałożyć do lodówki.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy