REKLAMA

Źródło: Pexels

Malinowa chmurka

Ciasto lekkie jak chmurka. Idealne na lato.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Biszkopt

  • 3 jajka Dodano do
  • proszek do pieczenia Dodano do

Warstwa malinowa

  • 3 galaretki malinowe Dodano do
  • 800 g mrożonych malin Dodano do

Krem mascarpone

  • 600 ml bitej śmietany Dodano do
  • 1 opakowanie mascarpone Dodano do

Bezy

  • 3 białka jaj Dodano do
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotuj dużą miskę, w której będziesz ubijać białka, aż się spienią, następnie dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodaj żółtka.

2. Krok

Do mokrych składników dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 15 min.

3. Krok

Przygotuj galaretkę malinową. Dodaj maliny i wymieszaj. Schłodzoną masę malinową rozsmaruj na gotowej warstwie biszkoptowej.

4. Krok

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i mascarpone. Rozprowadź na schłodzonej warstwie malinowej i wstaw do lodówki.

5. Krok

Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier po łyżeczce, a na końcu skrobię ziemniaczaną. Piecz na blasze o wymiarach keksówki w temperaturze 140°C przez około 45-60 minut. Po ostygnięciu ostrożnie ułóż na wierzchu schłodzonego ciasta i udekoruj świeżymi malinami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy