REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/M5RBqwZD7_YpIqcQe8XH/c32f2ecbb99f1fee48d1a64cd23d64.jpeg)
Źródło: FB: Varenie je radosť
Maślane gnocchi
Klasyczny przepis na kluski na maśle, który pokochają wszyscy miłośnicy tradycyjnej kuchni. Są szybkie i proste w przygotowaniu.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Kluski
- 500 g ziemniaki
- 300 g mąka zwykła specjalna
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka Sól
Sos masłowy
- 100 g masło
- 1 goździk czosnek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Kluski: Obieramy ziemniaki i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy mąkę, jajko i sól, mieszamy i tworzymy ciasto.
2. Krok
Z formowanego ciasta za pomocą tarki tworzymy kluski, które wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
3. Krok
Roztapiamy masło na patelni, dodajemy przeciśnięty czosnek i krótko smażymy.
4. Krok
Odcedzone kluski mieszamy z sosem masłowym.
5. Krok
Podajemy na ciepło.